Greta Garbo by Lars Nordin / Mixed Media

Sommaren 2016 visades "Bilden av Garbo" på Fotografiska, Stockholm. Min samling av originalbilder låg bakom utställningen, som blev en stor succé med 100 000 besökare på två månader. Våren 2019 ställdes det ut en mindre del av dessa originalbilder, samt mina egna artworks, med Garbo som tema, på Gothia Towers/ The Gallery, Göteborg. Samma utställning flyttades på sommaren till Norrvikens Trädgårdar för att i november visas på Galleri Black & White Art i Halmstad. Utställningen visades sedan i en lite förändrad form på Pop Up Galleri Brogatan 20, Halmstad under hela 2020 och 2021.  

Lite information om verken:
Garbo var fantastisk redan som mycket ung. Därför fascinerades hennes lärarinna av henne redan i småskolan. Detta mynnade ut i en mycket lång och unik vänskap mellan de två. Fru Rönnell hade t.o.m. sparat små dikter, teckningar och lite annat från när hon hade Greta i småskolan. Och, som de flesta känner till, Garbo skrev aldrig autografer. Därför blev det 90-talets mest exklusiva och svåråtkomliga namnteckning. Men till Fru Rönnell skickade hon en vacker namnteckning, skriven med blödande gåspenna, som postades i ett vackert kalligraferat kuvert från Hollywood. Denna namnteckning och dessa små gulliga dokument finns även i mina samlingar. Delar av detta material använder jag gärna i mina bilder. Dessutom har jag producerat ett 100-tal abstrakta målningar, och har 10 000-tals bilder i mitt eget uppbyggda bildarkiv som jag ständigt rotar i. Jag utgår alltid ifrån mitt eget måleri, egna illustrationer, egna mönster eller egna fotografier som jag sedan blandar upp med små originaltexter, diverse handskriven information (ofta taget från baksidan på bilderna). Därefter matchar jag detta material med någon, eller några Garbobilder från mina samlingar som bearbetas på olika sätt för att skapa en ny verkshöjd och en ny kontext.

Jag började samla Garbobilder efter det att jag fick en kontakt i New York, via ett spännande samtal m en gammal dam på ett pensionärshem i Helsingborg. Efter det började en lång och spännande resa. Detta är snart 25 år sedan, och ju mer man sätter sej in i denna kvinnas livsöde och karriär, desto mer fascinerad blir man. Greta Garbo - Sveriges mest välkända kvinna World Wide, historiskt sett. En kvinna med en extrem integritet som gick ett märkligt livsöde till mötes, som hon dessvärre skapade på egen hand. 

”Jag har aldrig sagt att jag vill vara ensam - jag har bara sagt att jag vill bli lämnad ifred, det är en milsvidd skillnad”
Citat: Greta Garbo

”Om något skulle hända mej över helgen skulle ingen få veta det. Flickan kommer inte på helgen. Ingen i hela världen skulle få veta det. Ingen skulle få veta det”
Från hennes sista tid, källa: Raymond Daum från brev skrivet av GG 

Garbo om NYC med snö i juletid:
”Det är nåt i luften vid den här tiden på året, nåt fint som gör folk lite gladare. Jag är säker på att det är ljuvligt. Jag önskar att jag också kunde vara sån. I Sverige klär dom granarna i levande ljus och pulsar i ren snö. Nu är jag en sur liten ”gubbe” men jag kunde vara ute och hoppa omkring. Åh...stackars miss G - kära nån. God jul, god jul.”
Citat, Raymond Daum från brev skrivet av GGSMILE – En hyllning till Greta Garbo som gjorde sin sista film 1941, Tvillingarna (Two-Faced Woman). Hon var då 36 år. Filmen blev hennes avsked till Hollywood. Efter detta gjorde hon en casting för en filmproduktion men hon tackade senare nej till rollen. Vid denna casting spelades det in en kort sekvens i svart/vitt för att man ville se om hon passade för rollen ifråga. Garbo uppträdde väldigt uppsluppet, skojade och nojsade friskt framför kameran. Efter denna dag har det inte setts ett enda leende på bild från Greta som Nordin känner till. Efter detta så drog hon sej tillbaka och undvek allt som hette offentlighet. Denna lilla unika sekvens har inspirerat Nordin mycket. Nordin har bl.a. arbetat med sk giclee på canvas med denna sekvens. Han har även gjort en serie printar på Archival Matte Paper. Bilderna är gjorda med en slags "lager på lager teknik" med mycket hantverk bakom. Tekniken har benämnts som "Mixed Media on paper and canvas". Bland annat så finns ett verk "Wall Of Gabo" med 24 olika bilder på företaget EAB i Smålandsstenar. Här ingår bilden "Smile" som en enhet av 24, gjorda på canvas. "Smile" är en av de centrala bilderna i serien. Med liknande teknik har Nordin även producerat flera av sina andra bilder. En del bilder innehåller även silkscreen, måleri, foto, illustration och/eller collage. Nordin har förmodligen världens största privata samling av originalfoton av Garbo.